Mendoza: Matka viinin valtakuntaan
Austral-lentoyhtiön MD-80 kone kiertää Mendozan kaupungin yllä valmistautuakseen laskuun. Nopea 1.5 tunnin pyrähdys Buenos Airesin vilinästä ja allamme aukeavat vihreänä tilkkutäkkinä leviävät viinipellot. Kauempana horisontissa kohoavat jylhät Andit, joista korkeimmat ovat saaneet kauniin lumivaipan harteilleen.
Olen saapunut viinin valtakuntaan. Maaliskuun lopulla eletään sadonkorjuun aikaa. Sen huomaa katukuvassa. Vanhat puulavaiset kuorma-autot ruuhkauttavat Mendozan muuten leppoisan liikenteen lastinaan violettiposkisia Cabernet Sauvignon viinirypäleitä. Hotellit ovat pullollaan turisteja ja ympäri maailmaa kaupunkiin saapuneita viini-asiantuntijoita ja alihankkijoita.
Hotellini Executive Park Suites sijaitsee keskellä kaupungin sydäntä, Microcentroa. Tyylikkäässä hotellissa hehkuvat sielläkin viiniteemat niin ravintolaa koristavissa tauluissa kuin huoneen seinillä. Muutama hotellin kerroksista on paikallisten viinitilojen nimiä kantavia “viinikerroksia” (wine floors), jonne viinitilat majoittavat asiakkaitaan ja jonne on asetettu esille viinirekvisiittaa ja alan kirjallisuutta.
Mendozan kaupungissa leijuu rennon huoleton ja ystävällinen ilmapiiri ja lumoavan lempeä alkusyksyn lämpötila. Kaupunki, joka tuhoutui pahasti 1800-luvun lopun maanjäristyksessä, on täynnä leveitä bulevardeja ja plazoja. Katujen varrella kohoaa matalia yksi- ja kaksikerroksisia taloja, vanhaa Espanjan siirtomaavallan aikaista arkkitehtuuria ei kaupungissa juuri näe. Valtavan kokoiset vaahterat kasvavat joka puolella kattaen kaupungin kellanvihreällä matolla. Lentokentällä tapaamani taksinkuljettaja – kroonisesti haukotteleva 24-vuotias Luciano – saapuu hotelliini sovitusti aamuyhdeksältä. Hän on pyynnöstäni varannut vierailukäynnit kolmelle lähialueen viinitilalle.
Ensimmäisenä suuntaamme Mendozan tunnetuimmalle viininkasvatusalueelle, Maipúun. Vajaassa puolessa tunnissa saavumme La Rural ín viinitilalle, joka valmistaa tunnettuja ja arvostettuja Rutini-viinejä. Tila on historiallinen ja kohde on mainio aloitus viinivierailulle, sillä sen pihalla sijaitsee Etelä-Amerikan suurin viinimuseo. Siihen tutustuminen antaa erinomaisen mahdollisuuden ymmärtää viiniviljelyn historiaa ja sen alkukantaisia ja romanttisia 1600-luvun valmistusmenetelmiä rypäleiden jalkapoljentoineen.
Tumman ja voimakas aromisen Malbec-punaviinin maisteleminen aamuvarhaisella tuntuu aluksi hieman kankealta. Pöydälle asetetut sylkykupit eivät istu suomalaiseen luonteeseen. Onneksi jo muutaman lasillisen jälkeen olo tuntuu rennon miellyttävältä. Kello kymmeneltä alkaa jo hymyilyttää.
Jatkamme Lujan de Cuyon alueelle, jossa ensimmäisenä pysähdymme Norton´in viinitilalla. Näkymät ovat postikortinkauniit trimmattuine puutarhoineen, verenpunaisina hehkuvine ruusuinen, viinitarhoineen ja takana kohoavine lumihuippuisine Andeineen. Saamme aluksi maistaa tilan Chardonnay- ja Sauvignon Blanc-rypäleistä valmistettua helmeilevän raikasta kuohuviiniä ja tehdaskierroksen aikana kolmea eri kypsyysasteista Malbec´ia.
Päätämme kierroksen Cardenas Zapatan viinitilalla, jonka päärakennus kohoaa eriskummallisena maya-intiaanien tyylisenä temppelinä. Mielenkiintoisen esittelyfilmin jälkeen tutustumme tilan viinikellareihin ja valtavan salin täyttäviin ranskalaisiin tammitynnyreihin, joidenka muhkea kaarimuodostelma soveltuisi hyvin vaikka modernin taiteen museoon. Lopulta pääsemme maistamaan lasillisen viinitilan menekkituotetta – tietysti Malbec´ia – josta Mendozan alue tunnetaan parhaiten maailmalla.
Toisena Mendozan vierailupäiväni irrottaudun viinin maailmasta ja humallun kaupungin horisonttia reunustavista Andeista. Luciano-kuljettajan ehdottomana päätämme ajaa lähelle Chilen rajaa, lähes 120 kilometrin päähän ihaillaksemme Amerikan mantereen korkeinta vuorta, Aconcaguaa. Lähes kolme tuntia kestävä ajomatka seuraa Mendoza-jokea ja kohoaa lopulta yli 3500 metrin korkeuteen. Lumihuippuiset Andit nousevat tien varrella jylhän kauniina. Niiden rinteillä hohtavat merkilliset värit: ruosteen harmaa, terrakotta, smaragdin vihreä, jopa sinisenkin sävyt.
Ohitamme turkoosina kimaltelevia vuoristojärviä ja lampia ja lopulta saavumme ensimmäiseen pysähdyspaikkaan, Puente del Inca´an eli Inka-sillalle. Paikalla sijaitsevat Inka-ajan rauniot, sekä veden muovaama, keltainen tippukivimäinen silta, joka on suljettu romahtamisvaaran vuoksi. Onneksi saamme sitä kuitenkin kuvata.
Saavumme lopulta määränpäähämme eli Aconcagualle (6962m), joka nousee jumalaisena jäätikkövuorena sinisenä kuultavaa taivasta vasten. Kävelemme ohuessa ilmassa tunnin mittaisen lenkin ja ihailemme maisemia, jotka peilautuvat levollisina kirkasvetisen ankkalammen pintaan. Ankat uivat – me läähätämme.
Seppo vastaa kolmeen kysymykseen:
1. Kauanko Mendozan vierailuun kannattaa varata aikaa?
Mendoza on ennen kaikkea viinin ystävien Mecca. Päivän aikana ennättää tutustua keskimäärin neljään viinitilaan, joista valtaosa sijaitsee Maipún ja Lujanin alueilla, noin 30 minuutin etäisyydellä Mendozan keskustasta.
Mendozasta pääsee autolla käymään myös Andeilla. Matkaan Etelä-Amerikan korkeimmalle vuorelle Aconcagualle kannattaa varata päivä. Itse Mendozan kaupunki on pieni ja siihen ennättää tutustua puolessa päivässä. Lähialueet tarjoavat myös hyvän mahdollisuuden ulkoilmaharrastuksille. Suosittelen vähintään kolmea yötä.
2. Miten viinitiloille pääsee vierailemaan?
Voit matkaasi ostaessa varata Mendozan “retkipaketin”, johon kuuluvat toivomasi vierailut. Viinitilaretket suunnitellaan ja tehdään yleensä räätälintyönä haluamillesi viinitiloille (minimi 2 henkeä). Mukaan tulee autonkuljettaja ja/tai englanninkielinen opas.
Viinitila La Ruralín yhteydessä on Etelä-Amerikan suurin viinimuseo (ilmainen sisäänpääsy). Nortonin viinitila sijaitsee puolestaan kuvankauniilla paikalla ja kierroksen aikana pääsee nauttimaan yleensä 3-4 eri viiniä. Paikanpäällä on myös mahdollista nauttia gourmet-lounas.
“Vuoristoviinejä” kasvatetaan Uco Valleyssä, jossa ne kasvavat parhaimmillaan 1500 metrin korkeudessa. Tämä on yksi uusimpia ja mielenkiintoisimpia vierailukohteita, mutta matka sinne on hieman pidempi (n. 80 km).
3. Mitä muuta Mendozassa voi tehdä?
Mendozan kaupunki on keskittynyt viininviljelyyn, mutta kaupungin lähiympäristö tarjoaa mahdollisuuden myös luontoretkeilyyn, trekkaamiseen, koskenlaskuun (rafting), vuorikiipeilyyn jne. Paikalliset matkatoimistot järjestävät edellä mainittuja retkiä.
Itse kaupungissa on niukasti nähtävyyksiä, mutta muuten Mendoza on hyvin vihreä ja tarjoaa rauhallisia kävelykatuja sekä paljon puistoja ja leveitä bulevardeja.
Iltaelämä on keskittynyt Microcentron alueelle, jossa valtaosa hotelleista sijaitsee. Hotellitarjonta on monipuolinen ja kaupungista löytyy myös korkeatasoisia ravintoloita upeine viinivalikoimineen. Kokeile esim. gourmet-herkuistaan ja huikeasta viinivalikoimasta tunnettua Azafrán ravintolaa Peru-kadulla (Microcentrossa).
Paikallisista putiikeista voi ostaa viinikulttuuriin liittyvää rekvisiittaa – viinin lisäksi – sekä upeita kudonnaisia ja nahka- ja savitöitä.
Toimittanut ja kuvat: Seppo Suomela Kirjoittaja on freelance toimittaja/kuvaaja, joka työskentelee Rio de Janeirossa, Brasiliassa
Kuvagalleria
|